• S.M. - Olomouc, s.r.o.
  • S.M. - Olomouc, s.r.o.
  • S.M. - Olomouc, s.r.o.
  • S.M. - Olomouc, s.r.o.
  • S.M. - Olomouc, s.r.o.
  • S.M. - Olomouc, s.r.o.
  • S.M. - Olomouc, s.r.o.
  • S.M. - Olomouc, s.r.o.
S.M. Olomouc.cz Reference Rok 2012 Památník Hodonín u Kunštátu - rekonstrukce historické dřevostavby

Památník Hodonín u Kunštátu - rekonstrukce historické dřevostavby

Zakázka byla realizována v období 05/2012 - 08/2012, na realizaci bylo přesně 83 dní od zahájení prací. Záměrem rekonstrukce byla alespoň částečná záchrana do jisté míry unikátního objektu, spočívající ve stavbě repliky původního objektu v podobě, v jaké byl vybudován v roce 1942 a s využitím alespoň části dřevěných prvků původní stavby (jednalo se zejména o původní části plných vazeb krovu, část vnitřního dřevěného opláštění a původní dochovaná okna) na původních opravených základech, včetně obnovy původní barevnosti dřevěných fasád a střešní krytiny vč. komínů. Tento záměr se nakonec podařil téměř beze zbytku.

Stavební úpravy dále spočívali v provedení nového dřevěného opláštění vnějších stěn, osazení replik původních oken v kombinaci s repasí stávajících, změnšení jednoho z oken v západním štítu, odstranění nepůvodních ocelových garážových vrat a doplnění repliky původního okna ve východním štítu, vše dle původního vzhledu objektu, střešní krytina je z asfaltových pásů, horní vrstva s pískovaným povrchem. Dále byly odstraněny nepůvodní příčky, provedena repase jediné původní příčky a osazena byla replika dveří. Vybourána byla původní neizolovaná podlaha a vybudována nová izolovaná betonová podlahová deska a jako nášlapná vrstva dřevěná podlaha z prken. Instalováno bylo nové umělé osvětlení. Opraveny byly také venkovní prostory, byl odstraněn stávající chodník z betonových dlaždic a nahrazen chodníky s mlatovou úpravou.

Zajímavost: Tato zakázka je zajímavá zejména tím, že se jedná o jeden ze dvou posledních dochovaných původních objektů bývalého tábora, pocházejícího z roku 1942, za II. světové války sloužícího jako sběrný pracovní tábor pro romské obyvatelstvo. Celý areál byl veřejnosti zpřístupněn 19. srpna 2012 u příležitosti pietního aktu (organizovaného Muzeem romské kultury v Brně) k uctění památky obětí romského holocaustu. Akce se zúčastnil i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala a náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy Eva Bartoňová.
Objekt je po rekonstrukci využíván pro stálou expozici o celých dějinách tábora se zvláštním zaměřením na protektorátní cikánský tábor v Hodoníně u Kunštátu v obecně historickém kontextu romského holocaustu v českých zemích v období 2. světové války. Stálá expozice bude doplňována i o menší krátkodobé výstavy a další doprovodné akce.

Fotografie ze slavnostního otevření (Facebook)

Tisková zpráva

Celkové náklady:    3,21 mil. Kč

Investor: Národní pedagogické muzeum a knihovna J.A. Komenského

 Referenční list - Památník Hodonín u Kunštátu (rekonstrukce historické dřevostavby)

 

Kde nás najdete...

AdresaSídlo společnosti:
Dolní hejčínská 47/25
779 00 Olomouc - Hejčín

GPS49°36'9.795"N, 17°14'34.257"E
Mapa umístěníZobrazit mapu umístění...

Telefon(+420) 585 204 229
Fax(+420) 585 207 233
E-mailsmolomouc@smolomouc.cz
E-mailinfo@smolomouc.cz

Pomocné menu


Fotogalerie referencí

Reference z našich staveb

Stavbu jsme prováděli v období od srpna do prosince 2011 a práce spočívaly v zateplení fasády bytového domu polystyrenem EPS tl. 120 mm vč. ostění a nadpraží z XPS tl. 30 mm, sokl byl zateplen polystyrenem XPS tl. 60 mm a finální úprava byla z probarvené zatírané silikonové omítky, sokl byl upraven mozaikou.

V období od 30. 8. 2011 do 9. 12. 2011 jsme prováděli rekonstrukci budovy, která nově slouží jako pracoviště oddělení hlavního mechanika. Jedná se o dvojpodlažní objekt.

V roce 2011 jsme se podíleli na zateplení Střední průmyslové školy strojnické v Olomouci a v našem případě se jednalo o zateplení budovy dílen a tělocvičny.

Jedná se o stávající dvoupodlažní objekt ve tvaru L. Nově je využíván v 1. NP jako výjezdová stanice záchranné služby nepřetržitým provozem. Ve 2. NP je objekt připraven na případný pronájem jako kancelářské prostory s nezatepleným skladem.

V období od 11/2010 do 05/2011 jsme prováděly kompletní rekonstrukci prostor v suterénu, společných prostor a bytu ve 2. NP bytového domu v historickém jádru města v Ostružnické ulici. Tato rekonstrukce byla rozdělena do tří etap.